În lumea accelerată de astăzi, conexiunea dintre om și natură pare să se estompeze pe zi ce trece. Însă, o ramură a designului, cunoscută sub numele de biophilia design, își propune să refacă această legătură, integrând elementele naturale direct în spațiile noastre de viață și de lucru.
Termenul de „biophilia” – iubirea pentru viață și sistemele vii – a fost popularizat de biologul american E.O. Wilson, descriind o tendință inerentă a umanității de a căuta conexiuni cu natura și alte forme de viață.
Designul biophilic, prin urmare, își propune să aducă această nevoie intrinsecă în prim-plan, creând medii care nu doar că îmbunătățesc starea de bine, ci și sănătatea și productivitatea locuitorilor săi.
Ce înseamnă de fapt, designul biophilic?
- Utilizarea materialelor naturale: integrarea verzișului, lemnului, pietrelor, metalelor ori a altor tipuri de materiale;
- Lumina naturală: maximizarea accesului la lumina naturală și asigurarea unei iluminări care imită ritmurile naturale ale luminii;
- Vegetația: plante și spații verzi, atât în interiorul cât și în exteriorul clădirii / casei / spațiului, pentru îmbunătățirea calității aerului și a-ți oferi senzația de liniște;
- Elemente de apă: integrarea apei ca element de design, cum ar fi fântâni interioare în cazul spațiilor mici, ori exterioare pentru curți / spații special amenajate, pentru crearea de sunete calmante și adăugarea unui element vizual relaxant.
Aceste principii ajută la crearea unui mediu care reflectă o simbioză între om și natură, promovând sănătatea, bunăstarea și sustenabilitatea.
Cum punem în aplicare acest tip de design?
- Analiza spațiului – identifică oportunitățile de a aduce materiale sau elemente naturale în interior și de a maximiza expunerea la lumina naturală. Poate implica reconfigurarea aspectului pentru a permite o circulație mai bună a aerului și o iluminare naturală sporită;
- Alegerea materialelor – pune accent pe materiale naturale și sustenabile, cum ar fi lemnul nevopsit, piatra naturală și textilele organice. Ele nu doar că adaugă un element estetic spațiului, dar contribuie și la calitatea mediului din interiorul spațiului;
- Îmbinarea elementelor pentru un estetic cât mai plăcut – elementele naturale exterioare, cum ar fi plantele cățărătoare, ori pomii din parcul din fața imobilului;
- Culori și elemente naturale – verdele, albastrul, bejul sau maroniul, ori culori calde precum galbenul, roșul sau violetul în modele și forme inspirate din natură pot stimula subconștientul și pot crea o atmosferă mai relaxantă și mai primitoare.
Exemple
În întreaga lume sunt multe exemple de spații cu design biophilic, din diverse domenii pentru care au fost date în folosință.
Khoo Teck Puat Hospital
Probabil cel mai verde centru medical din lume este Khoo Teck Puat Hospital aflat în Singapore, unde grădinile abundente, cascadele și aleile acoperite cu vegetație sunt proiectate nu doar pentru estetică, ci și pentru a îmbunătăți recuperarea pacienților.
Surse foto: International Living Future Institute; Greenroofs.com; Flickr;
The Edge
The Edge din Amsterdam este cunoscută ca una dintre cele mai verzi și mai inteligente clădiri de birouri din lume, cu o fațadă maximizată pentru lumină naturală, grădini verticale interioare și o colectare a apei de ploaie pentru irigații.
Sursa foto: The Edge
În Milano, este de-a dreptul impresionant cum au integrat o clădire rezidențială într-un centru urbanistic atât de complex, folosind designul biophilic clădirea are 800 de copaci, 4.500 de arbuști și 15.000 de plante.
Sursa foto: Bioneers
În Cluj-Napoca acest tip de design devine din ce în ce mai popular printre clădirile ridicate în ultimii ani.
The Office Cluj-Napoca este un complex de birouri care încorporează designul biophilic prin spații de lucru deschise, multă lumină naturală, zone verzi interioare și exterioare, inclusiv terase verzi, pentru a îmbunătăți bunăstarea și productivitatea angajaților.
Tot mai mulți dezvoltatori imobiliari integrează în randările lor acest concept, în vederea dezvoltării unor complexe rezidențiale cât mai plăcute.
Feng Shui și îmbinarea acestuia cu designul biophilic
Legătura dintre cele două este regăsită în ceea ce privește armonia dintre om și natură.
Feng Shui-ul, practica chineză de amenajare a spațiilor pentru a promova fluxul pozitiv de energie (Chi), pune un accent similar pe integrarea elementelor naturale, cum ar fi apă, lemn, și metal, în designul interior și urban.
Atât designul biophilic, cât și Feng Shui-ul își propun să creeze medii echilibrate și sănătoase, folosind principii care promovează bunăstarea și prosperitatea.
Lasă un răspuns