Această artă veche, ce datează din China Antică de peste 4000 de ani, însă care a început să ia amploare abia cu 1000 de ani în urmă, este adesea înconjurată de concepții greșite ori interpretări eronate.
De la faptul că acesta este considerat o superstiție, la obiecte magice sau amulete, Feng Shui-ul a primit adesea etichete care nu au corespuns cu ceea ce înseamnă de fapt.
Ce este Feng Shui cu adevărat?
Termenul de Feng Shui se traduce literalmente „vânt și apă”, reprezintă arta antică chineză de a crea medii armonioase prin intermediul rearanjării spațiilor de locuit ori unde desfășurați activități comerciale. Practic, două dintre locurile unde îți petreci cea mai mare parte a existenței: acasă și la lucru. Este o practică profundă care se bazează în principal pe studiul, înțelegerea și manifestarea energiilor (cunoscute ca „Qi”) pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții.
Contrar percepțiilor populare, Feng Shui-ul nu este doar o metodă de decorare, este o filosofie de viață care combină estetica, psihologia și sustenabilitatea într-un tot unitar.
Design-ul locuinței tale poate fi reflecția sufletului tău
Unul dintre cele mai frecvente mituri despre Feng Shui este că într-un fel te obligă să renunți la stilul tău personal în favoarea unor reguli stricte. Adevărul este că Feng Shui-ul încurajează expresia individuală și vizează să echilibreze design-ul ales de voi cu principiile armoniei naturale. Fiecare spațiu este unic și ar trebui să reflecte personalitatea și nevoile locuitorilor săi.
Alte mituri:
- Feng Shui-ul este doar o superstiție
Această artă nu reprezintă o colecție de superstiții, ci o practică ancestrală care se bazează pe înțelegerea relației dintre noi și mediul în care ne aflăm. Acesta este o artă de a-ți aranja spațiul pentru maximizarea armoniei și energiilor pozitive.
- Feng Shui-ul necesită obiecte specifice sau amulete
Esența lui nu constă în obiecte mistice decorative sau diverse bibelouri, ci în echilibrarea energiilor casei prin aranjarea mobilierului, adăugarea plantelor sau anumitor obiecte de decor din materiale naturale cum ar fi lemn, metal sau ceramica.
- Feng Shui-ul este complicat și costisitor
Feng Shui poate fi simplu și accesibil. Nu este necesar să cheltuiți o avere sau să faceți renovări ori redecorări majore. Modificări minore, cum ar fi utilizarea spațiului în concordanță cu valorile și obiectivele tale își vor arata rezultatele.
- Feng Shui se limitează doar la exteriorul casei
Acesta se concentrează si pe interior, într-adevăr, dar include foarte bine și exteriorul. Poziția casei, orientarea față de punctele cardinale și mediul înconjurător sunt la fel de importante pentru crearea unui spațiu armonios.
- Feng shui este doar pentru casele tradiționale chinezești
Feng Shui este universal și poate fi aplicat asupra oricărui tip de locuință sau design. Indiferent dacă locuiești într-un apartament modern, o casă în stil rustic sau un studio urban, principiile Feng Shui pot fi adaptate pentru a îmbunătăți fluxul de energie și armonia în spațiul de care dispui.
Exemple de îmbinare a elementelor în spațiul tău
Living cu accent pe elementul lemn
Imaginează-ți o cameră de zi unde predomină lemnul (nuanțe de verde și albastru) de la mobilier și până la decorațiuni. Plantele verzi adaugă un strop de viață și prospețime, iar aranjamentul mobilierului favorizează energia să poată curge liber.
Dormitor cu elemente de apă și pământ
Combinarea elementelor de apă și pământ (nuanțe de negru, gri, galben, portocaliu și maro dacă este cazul), textile naturale ori o fântână decorativă pentru un sunet liniștitor al apei.
Bucătărie cu elemente de foc
Focul este reprezentat prin culori calde, roșu și portocaliu, cât și prin amplasarea strategică a aragazului și a altor aparate care generează căldură.
Importanța Celor 5 Elemente
Cele 5 elemente – Apă, Foc, Lemn, Pământ și Metal – reprezintă una dintre fundamentele acestei arte ancestrale. Utilizarea acestora în designul casei nu doar că adaugă frumusețe și diversitate, dar ajută și la crearea unui echilibru energetic. Spre exemplu, lemnul simbolizează creșterea și vitalitatea, în timp ce metalul reprezintă claritatea și precizia.
În final, Feng Shui-ul nu este despre superstiții ori reguli rigide, ci despre înțelegerea profunzimii vieții și a modului în care mediul nostru ne influențează starea de bine. Poate fi dialogul nostru continuu între noi și spațiile în care locuim.
Lasă un răspuns